LA CULTURA DE LA BICICLETA

En el marc de les celebracions de la diada de Sant Jordi volem fer una mirada a vol d’ocell a la cultura de la bicicleta. L’imaginari individual i col·lectiu, malauradament en termes de mobilitat, és eclipsat per la cultura cotxecèntrica. Però, tot i que pot semblar complicat i una utopia, podem ser agents del canvi; moltes altres ciutats ho han aconseguit.

Tot sovint ens emmirallem amb ciutats com Cophenaguen o Amsterdam, i quan ho fem sorgeixen comentaris com “són països diferents”, “tenen una altra manera de fer”. Doncs…si viatgem en el temps i observem fotografies d’Amsterdam als anys 60 descobrirem que no diferia massa de com eren (i continuen sent) les nostres ciutats. El cotxecentrisme era allà també la cultura imperant: els seus carrers estaven pensats per als cotxes, amb poc espai per a vianants i per a altres mitjans de transport. Han calgut anys i la lluita i empoderament de la ciutadania per acabar construint una cultura de la bicicleta que és ara un referent mundial.

A Catalunya i Espanya els anys de la Dictadura no van ajudar-hi i van suposar un retrocés en molts aspectes, també en la mobilitat en bicicleta, i podríem dir que a començaments del s. XXI és quan aquest mitjà comença a tenir un paper relatiu en la mobilitat. Les creences imposades de forma inconscient pel relat cotxecèntric, del qual ja parlarem en un altre butlletí, no ajuden a que la cultura de la bicicleta ocupi el lloc que mereix a la societat, però en els darrers anys això està canviant.

Ens cal construir nous imaginaris personals i col·lectius on la bicicleta tingui el paper protagonista. Pensem en anuncis, pel·lícules, llibres… molts presenten el cotxe com a símbol de llibertat, d’independència, de rapidesa, però aquí volem recuperar aquelles manifestacions culturals que ens fan creure en la bicicleta com a el mitjà de transport real que aporta llibertat i independència i a més a més enforteix les relacions socials i el contacte amb la comunitat i amb l’entorn.

Sèries i pel·lícules clàssiques com Verano Azul, E.T., El lladre de bicicletes o més actuals com Stranger Things, Borgen, Anne with an E, La bicicleta verda, El dia que me hice mujer, etc. presenten la bicicleta com un mitjà de transport pràctic per al dia a dia i alhora alliberador. I com que demà és la diada de Sant Jordi volem recollir també algunes anècdotes que relacionen literatura i bicicleta. Llegir més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: